Imporatant general knowledge questions related to world
गुरुवार, 28 जनवरी 2021
Add Comment
#world general knowledge: -- some important questions related to World Gk
| Questions | Answers |
|---|---|
| 1. The Oldest civilization of the world is .......................... | Ans. The Mesopotamian Civilization |
| 2. Rome was founded in ............. | Ans. 1000 BC |
| 3. The First World war began in which year? | Ans. 1914 |
| 4. The Opium war id held between which two countries? | Ans. China and England |
| 5. The 'Chinese Revolution' takes place in | Ans. 1911 |
| 6. The oldest dynasty still ruling in which country? | Ans. Japan |
| 7. 1917 is related to | Ans. Russian Revolution |
| 8. ................. was the first woman name appeared in history | Ans. Queen Hatshepsut |
| 9. The French revolution takes place in .......................... | Ans. 1799 |
| 10.The Crimean war fought between ............... | Ans. Russia and Turkey |
| 11.India celebrated Independence Day on .................... | Ans. 15th August |
| 12.Sri Lanka officially gained its independence in which year? | Ans. 1948 |
| 13.Pakistan celebrated its Independence day on ...................... | Ans. 14th August |
| 14.The independence of Bangladesh was declared in | Ans. 1971 |
| 15.Which country gained Independence in 2006? | Ans. Montenegro |
| 16.South Sudan got Independence in which year ? | Ans. 2011 |
| 17.Which country gained Independence in 1945 ? | Ans. Indonesia |
| 18.Zimbabwe got Independence in ................... | Ans. 1980 |
| 19........................ country got Independence in 1948 | Ans. Myanmar |
| 20............................... was the first black republic in the world | Ans. Haiti |
| 21.Who was the first President of USA ? | Ans. George Washington |
| 22.The UNO came into existance in which year ? | Ans. 1945 |
| 23.The Statue of Liberty of New York was a gift from which country ? | Ans. France |
| 24.Japan allied with which country in the first World War ? | Ans. Germany |
| 25.King Leopold was from ....................... | Ans. Brazil |
| 26.Adolf Hitler was also known as ................................ | Ans. Fuhrer |
| 27.The earlier name of Zaire was | Ans. Congo |
| 28.Adolf Hitler was the dictator of which of the following country? | Ans. Germany |
| 29.Battle of Britain was fought between German and Britain in | Ans. 1940 |
| 30.A political leader Napoleon Bonaparte belongs to which country? | Ans. France |
| 31.In which year America got Independence from England? | Ans. 1776 |
| 32.The 25th anniversary of the fall of the Berlin Wall is observed in ___________ | Ans. 2014 |
| 33."All powers to the Soviets" is the slogan given by whom? | Ans. Vladimir Lenin |
| 34.In which year Soviet Russia introduced the New Economic Policy(NEP) ? | Ans. 1921 |
| 35.The Taiping Rebellion is a civil war-related to which country? | Ans. China |
| 36.Who is also known as 'The Scourge of God"? | Ans. Attila the Hun |
| 37.Who is the first Western explorer to reach China? | Ans. Marco Polo |
| 38.The Hundred Years' War is the long conflict between England & France during which periods? | Ans. 1337 to 1453 |
| 39.In world history, The Magna Carta is associated with | Ans. England |
| 40.The Battle of Hastings was fought between which two countries? | Ans. England, France |
| 41.Who founded Istanbul? | Ans. Constantine I |
| 42.What was the nickname of King Charlemagne? | Ans. Warrior-Scholar |
| 43.Who built the Hanging Gardens of Babylon? | Ans. King Nebuchadnezzar |
| 44.Which king was first addressed as 'Your Majesty'? | Ans. Henry VIII |
| 45.Great Bath is associated with | Ans. Indus Valley Civilization |
| 46.The Declaration of Independence of the American Colonies was adopted by the Continental Congress on 4 July 1776 at | Ans. Philadelphia |
| 47.Which monarch called himself as the Second Alexander? | Ans. Ala-ud-din Khilji |
| 48.Name the first king in the world who introduced prohibition? | Ans. Ashoka |
| 49.Treaty of Versailles was drawn up in 1919 between ______ and the Allied Powers. | Ans. Germany |
| 50.Which country is called the Constitution Research Society? | Ans. Greece |
tags:- general knowledge questions about the world. #world gk questions, #world gk, #gk questions all over the world

0 Response to "Imporatant general knowledge questions related to world"
एक टिप्पणी भेजें